Sök

Vattenmätare

Västvatten använder vattenmätare för att ta betalt för den mängd vatten du använder. En vanlig villamätare byts kostnadsfritt åtminstone vart tionde år. Vi skickar ut information till dig när det är dags för byte av din vattenmätare.

En person gör av med ungefär 150 liter vatten per dygn. Det motsvarar cirka 55 m³ (kubikmeter) per år. För ett hushåll blir det mellan 70 och 230 m³ per år.

Vattenmätare Sensus

Läs av alla siffrorna som syns i räkneverket även inledande nollor.

Vattenmätare

 

Vattenmätare Sensus

Läs av de fem första siffrorna även inledande nollor men utelämna decimaler

Vattenmätare Sensus

 

Vattenmätare Kamstrup Multical 21

Fjärravläst av oss. Endast de stora siffrorna läses av. 

Vattenmätare Kamstrup

 

Vattenmätare Kamstrup flowIQ 2200

Fjärravläst av oss. Endast de stora siffrorna läses av, decimaler utelämnas. 

Kamstrup FlowIQ 2200

Vattenmätaren ska sitta lättillgängligt så Västvatten kan komma åt den vid tex byte, avläsning eller service. Vattenmätaren ska monteras horisontellt i en mätarkonsoll. Den får inte byggas in eller övertäckas. Mätaren ska också monteras så den sitter frostfritt.

Det är bara Västvatten som får sätta upp, ta ner, kontrollera, justera, underhålla och till- och frånkoppla mätaren.

BeskrivningFörstora bilden

Beskrivning vattenmätare

MätarplatsFörstora bilden

Mätarplats

Det finns olika typer av vattenmätare utplacerade hos våra abonnenter. Oavsett typ skall vattenmätarna läsas av minst en gång per år.

Äldre mätare - läs av själv

Äldre mätare måste läsas av manuellt, exempelvis märke Sensus. Du som har en äldre mätare får varje år ett avläsningskort utskickat till dig. Fyll i kortet och lägg det på brevlådan. Vill du hellre lämna din mätarställning digitalt går det bra direkt på vår hemsida.

Lämna avläsning på Mina sidor Öppnas i nytt fönster.

Din mätare sitter oftast på inkommande vattenledning, till exempel i en tvättstuga eller källare. På ringen på mätaren finns ett nummer instansat. En vanlig villamätare har åtta siffror. Mätarställningen ser du när du lyfter på locket. Läs inte av decimalerna.

Fjärravläst mätare

Nyare mätare, exempelvis Kamstrup, läser vi av via fjärravläsning en gång per år för dig som privatperson. Avläsningen registreras sedan på din mätare och visas på fakturan. Du som har denna mätare får inget självavläsningskort i brevlådan och ska alltså inte själv meddela årlig avläsning.

En läckande kran blir snabbt många liter vatten och många kronor i onödan.

Vid kontroll av äldre mätare, titta så att det lilla hjulet i mätaren inte snurrar när inget vatten tappas i huset. Om det snurrar har du troligen en läcka. På något nyare mätare kan läckflöde noteras via de små siffrorna på mätaren. Det kan vara en kran eller toalett som droppar.

De nya mätarna, t.ex. Kamstrup, mäter vattenflödet via ultraljudsteknik. Det finns inga rörliga delar i mätaren. De innehåller ett batteri med minst 16 års livslängd och en liten sändare genom vilken vi på Västvatten fångar upp mätarställningen via en mottagare för fjärravläsning.

Många droppar små