Sök

Dricksvattentillgång

Här uppdaterar vi löpande om aktuella vattennivåer.

Prenumerera på sidan

Prenumerera gärna på sidan om du vill få en notis när den uppdateras.

Sitter du vid datorn, fyll i din e-postadress i rutan Prenumerera.

Använder du din telefon klicka här för att fylla i din e-postadress

Varifrån tas ditt dricksvatten?

  • I Färgelanda och Munkedal använder vi vatten från både stora och små grundvattenmagasin.
  • I Sotenäs använder vi ytvatten.
  • I Uddevalla använder vi ytvatten för Uddevalla-Ljungskile och små grundvattenmagasin för mindre orter.

Ni som har egna dricksvattenbrunnar använder små grundvattenmagasin.

Aktuella vattennivåer

17 maj 2023

Ytvattenflödena är normala för årstiden och grundvattennivåerna är över de normala för årstiden i Bohuslän och Dalsland och här finns ingen varning om risk för vattenbrist, enligt SMHI och SGU.

Vattenflöden och vattennivåer fortsätter sjunka nu när evapotranspirationen (avdunstningen och växtlighetens transpiration) ökar. Början av juni prognosticeras bli varmare och torrare än normalt.

Vid en torr väderutveckling väntas vattennivåerna i små grundvattenmagasin i vårt område i juli bli under de normala för årstiden.

I stora grundvattenmagasin beräknas vattennivåerna bli normala för årstiden under hela sommarhalvåret även vid en torr väderutveckling. Detta på grund av god påfyllning under vintern.

Ytvattenflödena förändras snabbare än grundvattnet av väderutvecklingen, så en långtidsprognos är svår att göra. De närmaste tio dygnen väntas ytvattenflödena fortsatt minska och ligga under medianen för årstiden.

SVT Väderöversikt för sommaren 2023

Se gärna SVT:s säsongsöversikt i länken nedan, som också beskriver varför säsongsöversikter är osäkra. Vårt område domineras nog av varmt till mycket varmt väder i sommar. Regn- och åskskurar kan ta sig från kontinenten upp över Skandinavien och det är högre sannolikhet för åskskurar här i Syd- och Västsverige i sommar.

Läs mer om hydrologiskt läge och grundvattennivåer på SMHI och SGU:s sidor

6 april 2023

Grundvattennivåerna och ytvattenflödena är normala till över de normala för årstiden i Bohuslän och Dalsland och här finns ingen varning om risk för vattenbrist, enligt SMHI och SGU.

Sjunkande vattennivåer och vattenflöden väntas nu när evapotranspirationen (avdunstningen och växtlighetens transpiration) ökar.

Vid en torr väderutveckling väntas vattennivåerna i små grundvattenmagasin i vårt område i maj bli något under de normala för årstiden.

I stora grundvattenmagasin beräknas vattennivåerna bli normala för årstiden under hela sommarhalvåret även vid en torr väderutveckling.

Ytvattenflödena förändras snabbare än grundvattnet av väderutvecklingen, så en långtidsprognos är svår att göra. Men ytvattenflödena väntas ligga över medianen för årstiden de närmaste tio dygnen.

Läs mer om hydrologiskt läge och grundvattennivåer på SMHI och SGU:s sidor

Kundservice

0522-63 88 00

Vid akuta ärenden, dygnet runt, ringer du SOS Alarm på 031-703 17 80

..

Prenumerera

Hantera prenumeration

..