Västvatten

Världstoalettdagen 2020 - inga våtservetter i toaletten

De allra flesta i Sverige har tillgång till toalett - men hur ofta tänker vi på hur vi behandlar den? På Världstoalettdagen 19 november ber vi dig tänka lite extra på att inte fulspola.

Man håller en skylt med texten "De 4 vanligaste fulspolningarna"

Bara kiss, bajs och toalettpapper. Det är vad du får spola ner i toaletten. Allt som inte kommer från kroppen (förutom toalettapper) fastnar i pumpar, orsakar stopp eller försvårar för oss när vi ska rena ditt vatten.


Våtservetter - ett ökande problem

Toalettpapper är gjort för att lösas upp i vatten och tar sig till reningsverket utan problem. Många vet kanske inte att våtservetter/wipes och tvättlappar inte fungerar på samma sätt.

 

Eftersom de är gjorda för att hålla vatten kan de sträckas långt innan de går sönder och därför sno fast och orsaka stopp i våra pumpar. Vi lägger minst 1-2 arbetsdagar i veckan bara på att åka ut och rensa pumpar i våra kommuner.

 

De fyra vanligaste fulspolningarna

  • Våtservetter/wipes
  • Tops
  • Tamponger
  • Bomullspads


Tack för att du slänger detta i papperskorgen istället!

Världstoalettdagen

Trots att tillgång till sanitet är en mänsklig rättighet lever idag två miljarder människor i världen utan tillgång till en toalett. Det innebär att det finns fler människor i världen som har en mobiltelefon än som har en toalett. Av dessa två miljarder uträttar 673 miljoner sina behov utomhus i diken, på fält eller vid järnvägsspår.

 

Källa: Wateraid

Publicerad den: 2020-11-19